5 Kuliner Malaysia Yang Wajib Dicicip

Siapa yang masih mewaspadai kelezatan tak terkira dari bermacam-macam masakan Indonesia? Rendang saja pernah dinobatkan sebagai hidangan terenak seantero bumi oleh salah satu majalah adiboga terkemuka di dunia. Entah direbus, digoreng, dikukus, dipanggang, atau dibakar, bermacam-macam materi masakan akan bermetamorfosis jadi hidangan yang menggoyang pengecap apabila diracik dan diramu dengan bermacam-macam bumbu dan tata cara memasak yang sudah diajarkan turun temurun oleh nenek moyang kita.

Namun, Malaysia—negara tetangga kita yang sama-sama berakar budaya Melayu—juga mempunyai bermacam-macam hidangan adiboga yang menggugah selera. Pokoknya, dalam hidup kau yang hanya sekali ini, ada baiknya kau menyesap dan mencicip bermacam-macam cita rasa yang ada di dunia. Nah, kalau ada kesempatan berkunjung ke Malaysia, kami ada daftar ragam masakan enak yang enggak boleh terlewat, baiknya simak lekat-lekat.

Siapa yang masih mewaspadai kelezatan tak terkira dari bermacam-macam masakan Indonesia 5 Kuliner Malaysia yang Wajib Dicicip

Nasi Kerabu Malaysia

  1. Nasi Kerabu

Nasi kerabu merupakan ikon masakan khas Negeri Jiran yang selalu diburu oleh para wisatawan yang hendak berlibur ke sana. Hidangan satu ini terbilang unik. Pasalnya, nasi yang dihidangkan mempunyai warna asal kebiruan sehingga menciptakan banyak orang ingin tau dengan rasanya. Warna biru tersebut bukan alasannya ialah nasi sudah busuk atau jamuran, tetapi dihasilkan oleh penggunaan kelopak bunga dikala proses memasak. Nasi kerabu biasanya menjadi santapan utama bersama lauk pendamping mirip ikan kering, ayam goreng, telur asin, kerupuk, ayam bakar, dan banyak sekali jenis sayuran. Udah, buruan cari tiket Malaysia Airlines ke Kuala Lumpur, supaya sanggup nyobain masakan unik satu ini!

  1. Nasi Lemak

Selama ini banyak orang mengira kalau nasi lemak ialah masakan khas Batam. Jika kita melipir ke Malaysia, kita akan mendapati hidangan serupa dengan nama yang serupa pula. Nasi lemak bersama-sama bukan masakan khas daerah, melainkan masakan yang berasal dari etnis Melayu yang kini telah tersebar ke sejumlah negara di Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Oleh alasannya ialah itu, nasi lemak juga dikenal sebagai masakan khas Malaysia. Sama dengan nasi lemak di Batam, nasi lemak orisinil Malaysia juga merujuk pada nasi yang dimasak bersama santan kelapa dan daun pandan sehingga menghasilkan tekstur berair berminyak pada nasi disertai aroma gurih yang menyeruak. Orang Malaysia biasa menyantap nasi lemak untuk sarapan. Nasi lemak sanggup dihidangkan bersama telur, irisan timun, kacang panjang, kacang tanah, tahu, tempe, petai, ikan, kerang, udang, cumi-cumi, sotong, ayam, atau daging sapi.

  1. Nasi Kandar

Selain nasi kerabu dan nasi lemak yang menjadi ikon masakan populer dari Malaysia, ada lagi nasi kandar yang tak boleh dilewatkan. Nasi kandar ialah hidangan nasi yang berasal dari pulau Pinang. Dari cara penyajiannya terdapat kesamaan antara nasi kandar dengan nasi lemak, nasi kerabu, atau hidangan nasi pada umumnya. Nasi biasa disajikan bersama daging ayam, udang, dan kerupuk emping. Sementara untuk perbedaan yang terdapat pada masakan khas Malaysia ini terletak pada bumbu kari yang ditambahkan. Penggunaan kari pada hidangan ini merupakan pengenalan asal masakan ini yang dahulu dibentuk pertama kali oleh para pendatang dari India dan Tamil.

  1. Bak Kut Teh

Banyak masakan khas Malaysia yang merupakan pembiasaan masakan peranakan Tionghoa, mirip kolam kut teh yang juga sanggup ditemui di Indonesia, mirip di Kepulauan Riau. Bak kut teh ialah masakan sejenis sup yang menghidangkan tulang iga babi yang diberi aksesori rempah-rempah untuk kuahnya. Bak kut teh mempunyai banyak versi, ada yang kuahnya bening, kuahnya asam, dan kuahnya gelap. Menurut banyak sekali sumber, kolam kut teh dahulu menjadi panganan para kuli kasar. Bahan yang diolah untuk menciptakan kolam kut teh diambil dari sisa penjualan daging sehingga harganya terjangkau oleh kuli pelabuhan. Bak kut teh di Malaysia telah dimodifikasi dengan mengganti materi dasarnya sehingga halal untuk kalangan Muslim. Bak kut teh biasanya dimakan bersama nasi putih, cakwe, dan teh tieguanyin.

  1. Ayam Pongteh

Ayam pongteh merupakan masakan peranakan yang sanggup dijumpai di Malaysia dan Singapura. Olahan ayam pongteh berbeda dengan ayam percik yang notabene menjadi masakan khas Malaysia. Ayam pada hidangan ini tidak hanya dihidangkan sendirian, tetapi ditemani pecahan kentang dan jamur shitake sehingga bahannya lebih komplit dan mengenyangkan. Ayam pongteh mempunyai tampilan ibarat semur ayam. Warna kuahnya cokelat kemerahan dan agak kental, sedangkan aromanya gurih menggugah selera. Sejatinya masakan pongteh memakai daging non-halal, tapi di Malaysia daging yang dipakai ialah daging ayam. Sajian khas negara Malaysia ini mempunyai cita rasa yang khas pada kuahnya alasannya ialah penggunaan tauco yang dicampurkan dikala dimasak. Ayam pongteh paling enak disantap bersama nasi putih.

Sudah pernah mencoba masakan yang mana? Nah, kini saatnya mencicip masakan lain yang belum pernah kau temui.